Bootzeilen

Bootzeilen hebben veel te verduren, niet alleen de weersinvloeden spelen een rol maar ook vuil, vogelpoep, insecten en agressieve elementen teisteren uw zeil. Het is daarom voor de kwaliteit, levensduur en kleur van het zeil belangrijk dat er regelmatig onderhoud gepleegd wordt. Het goed reinigen van zeilen is een arbeidsintensief en specialistisch karwei, daarom neemt Knol Cleaning & Coating deze klus graag voor u uit handen.

Het zeil wordt eerst bekeken op eventuele reparaties of andere bijzonderheden. Zijn er op- en/of aanmerkingen dan wordt dit meteen met de klant besproken. Het reinigingsproces duurt 2 dagen. Hierbij wordt rekening gehouden met de weektijd, reiniging, droogtijd reinigen, controle-check, impregneren*, droogtijd impregneren en een na-check. De plastic ramen worden gerold, hiermee worden lelijke vouwen voorkomen. Als deze stappen allemaal afgerond zijn kan het zeil worden verpakt om te retourneren naar de klant.

*Waarom worden bootkappen na het reinigen altijd geïmpregneerd en is het bij zeilen een keuze?

Bootkappen moeten ten alle tijde waterdicht zijn en ook het materiaalstructuur neemt meer vuil op dan het laminaatdoek van een zeil. Het is daarom niet altijd noodzakelijk om een zeil te impregneren of te coaten.

Als een zeil slap en uitgezeild aanvoelt, dan is het nog niet afgeschreven. Dan kan impregneren of coaten van het zeil een oplossing zijn. Hiervoor is er keuze uit twee producten:

  1. de vuil en water afstotende impregneer
  2. de stug en stijf coating

Het aanbrengen van een ‘stug en stijf’ coating zorgt ervoor dat het zeil een tweede leven krijgt. Ook de vormvastheid, luchtdichtheid zal met deze speciale coating sterk verbeteren waarbij de kans op slijtage juist minder wordt.

Bij de rubriek reparaties vindt u de reparatiemogelijkheden.