Bootkussens (textiel en leer)

Bootkussens worden veelal blootgesteld aan bijvoorbeeld UV- straling, vochtig klimaat, lichaamsvocht, vogelpoep en morsen van eten of drinken.  Ook kunnen de kussens vuil raken tijdens de opslag, wanneer deze niet in een droge omgeving gestald worden buiten het vaarseizoen.

Het reinigen en impregneren van bootkussens kan op twee manieren. Als er sprake is van lichte tot middelmatige vervuiling krijgen de bootkussens een diepte reiniging. Is er sprake van ernstige vervuiling of schimmelvorming (kleine zwarte stippen) zal gekozen worden voor het demonteren van de bootkussens. Hierbij wordt de hoes van de vulling ontdaan, op deze manier kan de hoes van beide kanten behandeld worden. De vulling krijgt ook een speciale desinfecterende behandeling. Als laatste worden bootkussens voorzien van een vuil- en waterafstotende beschermlaag, op deze wijze zijn de bootkussens goed beschermd.

Bootkussens die een kunst/leren hoes hebben worden met een professionele schuimpad behandeld. Nadat het reinigingsmiddel in en uit gepoetst is, zal er een duurzame coating worden aangebracht. Deze beschermt het leer tegen onder meer vuil, vet, roet, wijn of koffie. Door het hydrofobe effect ontwikkelt zich een vrijwel onzichtbaar laagje op het oppervlakte van de leren bootkussens.

De bootkussens worden eerst bekeken op eventuele reparaties of andere bijzonderheden. Zijn er op- en/of aanmerkingen dan wordt dit meteen met de klant besproken. Het reinigingsproces duurt 3 dagen. Hierbij wordt rekening gehouden met de weektijd, reiniging, droogtijd reinigen, controle-check, impregneren, droogtijd impregneren, smeren en ontkalken van de ritsen en een na-check. Als laatste worden de bootkussens weer netjes verpakt.

Bootkussens kunnen door u zelf worden langsgebracht of we halen ze bij u thuis op.

Bij de rubriek reparaties vindt u de reparatiemogelijkheden.